1 Läs mer >>
"Just love yourself and you're set"

Det finns ett diskussionsämne som ligger mig extra varmt om hjärtat. Och det handlar om vikt. Ja. De kan låta ytligt. Att jag väljer något så simpelt som vikt när jag ska ta mina diskussioner. Men det är något som berör alla. Något alla har en åsikt om. Alla har en bild av. Många uttalar sig ofta och mycket utan att tänka på det. Andra kritiserar vilt och högt eftersom de har komplex för sin egen. Dessutom har vi hälsoaspekten. Ja. Ni fattar biffen. Låt oss gå vidare in bland mina åsikter.

Jag tillhör vad vi kan namnge 'team skinny'. Jag är naturligt smal och varit det hela mitt liv. Kvittar vad jag har stoppat i mig. Min kropp förblir den samma.

"Nej, jag tar inte sallad för att gå ner i vikt". "Ja, jag vet att jag borde gå upp i vikt". "Jo, jag måste ändå träna för att ha ett hälsosamt liv, inte för att gå ner i vikt". "Jo, det görs faktiskt byxor i min storlek med".

And it goes on and on. Och jag är ändå inte speciellt smal. Kanske lite smalare än snittet. Tänk då vad storlek mindre tvingas höra? Och nej. Det här inlägget ska inte vara något martyrbrev. Det är INTE synd om mig. Jag vill bara belysa problemet med att det är så erkänt acceptabelt att snacka ner smala människor.



Ni har säkerligen stött på dessa bilder på facebook och andra sidor. Där man ställer en smal tjej bredvid en snygg, kurvig tjej. Med stora, svarta bokstäver som trycker på 'hur sjukt idealet har blivit'. Hur kan man tycka en tjej utan bröst, med en liten rumpa - Hur kan man tycka att de är snygga?

I bilden ovan har vi ett exempel som cirkulerat flitigt. Okej. Låt oss ta ner bilden i mindre delar.
- På den övre raden har vi fyra smala tjejer. På raden under har vi, hör och häpna, OCKSÅ fyra smala tjejer. Men för all del. De har ju former. Snygga hyllor och schyssta ass.
- Kvinnorna på den övre raden har fotograferats på stranden, ev av en paparazzi, mer eller mindre medvetna om fotografiet. Kvinnorna på den undre raden har stylats, fotograferats i studio, regisserats och fotograferats av en grym fotograf. 
- Solen, posen, leendet, outfiten.

Men för att komma till sak. Bilder som denna gör det OKEJ att klanka ner på smala människor. Det är okej att säga att det är okvinnligt, att det ser sjukligt ut och i "välvilja" påpeka att personer behöver lägga på sig ett par kilo. Och med handen på hjärtat. Hur många gånger hör ni någon säga till en person; "Du behöver ju lägga på dig ett par kilo" jämfört med "Du behöver ju gå ner ett par kilo"? Ellerhur. Ni vet om det. Det är tydligen okej att säga till en smal person att denne behöver lägga på sig men INTE att säga till en överviktig person att gå ner ett par kilo. Vi har alltid åsikter. Även jag. Men skillnaden är att det är accepterat att spotta ut dessa över smala människor men INTE till överviktiga.

Självklart finns det en hälsoaspekt. Det går inte att sticka under stolen med att det i modebranschen pumpas ut ett ideal om att vi behöver vara smala. När detta går över styr och vi svälter oss själva 'för att nå perfektion' då är det illa. Men detta är ett helt annat problem. Det är inget jag vill försvara på något vis.

Så vad vill jag egentligen ha sagt då? Vill jag att alla ska ut och klanka ner på alla med några extrakilo nu? Nej. Jag vill belysa ett problem som förstör mycket för unga tjejer. En tjej som ständigt blir påmind om hur okvinnlig hon är kan få en rejält sänkt självkänsla vilket i sin tur leder till självdestruktivitet, skönhetsoperationer eller i värsta fall svält - 'för det är ju det alla förväntar sig ändå'. Jag vill att alla ska förstå att även smala tjejer vill leva ett hälsosamt liv. Jag vill kunna gå ut och ta min sallad utan att någon frågar om jag bantar. Vi har alla olika kroppsformer. Vissa smalare än andra. Vissa med snygga former. Några blir långa. Andra blir korta. Enkel matte. Vi är olika. Se till dig själv och låt andra vara. Jag lovar. Du blir en roligare person att umgås med om du slutar döma ut andra. Kritisera. Ge istället tjejen du tänkte nedvärdera en komplimang. Tänk. Du kanske får ett leende tillbaka. Och antagligen gjort personens dag.



Baby, I was born this way.
Love M.

Don't hide yourself i...

1 Läs mer >>

"And into the river we'd dive"

Idag rymde jag. Bort från min lägenhet. Bort från byn. Jag tog bilen och körde. Jag stannade och hämtade luft. Jag hade kört till Skäralid. Platsen jag så ofta besöker när tankarna snurrar. Det ger ett enormt lugn att stå där uppe. Blicka ner. Känna sig liten. Beundra det vackra. Lyssna in tystnaden. Att bara sitta ner en stund och njuta.

Underbara Skäralid.
Love M.

We'd go down to the r...

1 Läs mer >>

"Hit me right between my eyes"

I förra veckan var jag på jakt efter nya löparskor. De jag hade tidigare gav på tok för många blåsor.. Men! På löplabbet (där de förövrigt hade 36 som minsta storlek) lärde jag mig ett knep att slippa detta problem!

Hon visade mig ett extrahål som varje bra löpsko faktiskt har. Det sitter lite längre bak mot hälen, lite längre ner än de andra. Detta hål använder man genom att göra två öglor, trä igenom diagonalt och sedan dra åt och knyta som vanligt. Låter krångligt men är ganska enkelt faktiskt!

På detta viset drar man ihop skon lite mer och minskar friktionen! Funkar för mig iaf!

Are you with me?
Love M.



 

Hit me hard..

0 Läs mer >>

"One of these days I'll chase you down"

Skulle ut på en löprunda. Blev en pw. Utvecklades till en dw. Dancewalk. En träningsform jag och min goda vän Amanda myntade för ett år sedan.. Blev bara att vi gav oss ut på en runda då. Fegade lite.

Men så idag. När jag är ute i spåret med min eminenta rocklista på spotify. Den jag haft sedan jag skaffade spottan från början. Och där dyker Foo Fighters - Breakout upp och jag börjar dansa som en tok. Bara sådär. Helt alena på löpspåret. Jag hade hittat mitt mod och hittat tillbaka till dwn!

Detta var ju för bra för att bara några förbipasserande skulle få sig ett skratt. Så upp med iPhonen och på med filmkameran. Nu jävlar ska jag sälja in dw till folket!

Titta, skratta och gå ut och kör själv!

Livet är för kort för att ha tråkigt.
Love M.

 



You make me dizzy run...

1 Läs mer >>

"Don't wanna have to keep my cool"

Nu kör vi! Dags att ta tag i träningen på allvar nu. Kommer försöka uppdatera så mycket jag kan. Kul att kunna gå tillbaka sen och se hur formkurvan har gått. Jag kommer lägga mitt krut på löpningen. Jag har två mål. Ett kortsiktigt mål som är att klara milen under 50 min och ett långsiktigt mål är att klara av att ta mig runt en halvmara i augusti! Jag kommer att förbättra min kost för att nå maximal effekt, träna pilates för att få upp rörligheten, fysträna för att stärka mina muskler och läsa så mycket jag bara kommer över för att hitta motivationen!

Hänger ni med?
Love M.

I wanna play dumb. I ...

0 Läs mer >>

"Baby sister, leave this land"

Det händer mycket nu. Många beslut att ta. Mycket att ta in. Grubbel. Surr. Allt i takt med att jag drömmer mardrömmar och saknar sömn. Och alla dessa energitjuvar. Låt mig vara. Gå och ta någon annans energi nu. Jag behöver min. Jag behöver vara på alerten. Hålla huvudet högt. Andas. Lyssna på mitt hjärta. Känna efter.

En stor del i mitt liv håller på att förändras. Frågan är om jag vill följa med eller helt enkelt hoppa av innan det börjat?

Run, run!
Love M.

Don't get stuck..